Laktóz intolerancia= tejcukor-emésztési zavarok

A vékonybél bolyhaiban levő tejcukorbontó enzim (laktáz) bontja le a laktózt (diszacharidot) egyszerű cukrokra (monoszaharid), szőlőcukorra (glukóz) és galaktózra. Ezek felszívódásuk után a májba kerülnek, ahol a galaktóz is glukózzá alakul. A szőlőcukor pedig a szervezetünk szükségleteinek megfelelően vagy keményító (glikogén) formájában raktározódik (máj, izom, zsírszövet), vagy sejtjeinkben "elégve" energiát szolgáltat.

Lisztérzékenység, egy új civilizációs betegség

A lisztérzékenység a leggyakoribb felszívódási zavar, megelőzni nem lehet és a felismerése is nehéz, főleg ha felnőtt korban alakul ki. Pedig ha nem diagnosztizálják, súlyos tüneteket, akár meddőséget is okozhat.

A lisztérzékenységet az egyes gabonafélékben (búza, rozs, árpa) található anyag, a glutén idézi elő. Dr. Juhász Márk gasztroenterológus szakorvos szerint részben civilizációs betegségnek tekinthető, de azért is nő az érintettek száma, mert ma már egyre gyakrabban fedezik fel ezt a betegséget. Az elmúlt 15 évben ugyanis egyszerűsödött a diagnosztizálás, már egy vérvétel is elegendő ehhez. 

Fruktóz érzékenység

A fruktóz érzékenységnek két fajtája van az egyik az örökletes fruktóz intolerancia a másik a sokkal gyakoribb fruktóz malabsorpció. Fruktóz intolerancia 

Az örökletes fruktóz intolerancia ritka veleszületett betegség, amelyben a szervezet nem termeli a fruktóz lebontásához szükséges enzimet, a fruktókinázt, így nem történik meg a fruktóz lebontás a májban. 

Egyéb

Feltöltés alatt.

Zöldségek

Feltöltés alatt.

Hal

Feltöltés alatt.

Hús

Feltöltés alatt.