Cereale

NUTRITIA BOLNAVULUI CU CELIACHIE
(ENTEROPATIE PRIN SENSIBILIZARE LA GLUTEN)

REGIMUL ALIMENTAR FARA GLUTEN = excluderea glutenului din alimentatie

- masura terapeutica fundamentala;
-tranzitoriu, este recomandat (pana la refacerea completa a mucoasei jejunale) si in sensibilizarile temporare dupa o gastroenterocolita acuta;
-este un regim alimentar obligatoriu si scump.

 

ALIMENTE CARE TREBUIE EXCLUSE:

-grupa cerealelor (grau, secara, orz, ovaz) si orice derivat, sub orice forma prezentat: cornuri, biscuiti, paste fainoase, gris, prajituri, aluaturi, supe cu fainoase;
-mancaruri gatite cu fainoase,
-grupa carne: conserve, mezeluri;
-grupa lapte si derivati: branzeturi cu mucegai, inghetate, formule de lapte cu proteine vegetale hidrolizate;
-mustar, maioneza;
-dulciuri: ciocolata, caramele, dropsuri.

DURATA REGIMULUI ALIMENTAR FARA GLUTEN
-regim cat mai strict posibil cel putin pana la pubertate.
-in “crizele” celiace se procedeaza ca intr-o diaree acuta cu deshidratare acuta severa;
-dupa reechilibrarea hidro-electrolitica si acido-bazica, se trece la alimentatie de tranzitie cu supa de morcov sau/si de orez, urmata de realimentarea cu un preparat de lapte fara lactoza sau cu continut scazut de lactoza (lapte albuminos, Humana H);
-concomitent se pot introduce, in cantitati progresive: carnea mixata suspendata in supa de morcov, orez, mere rase, banane;
-aportul de hidrocarbonate se face initial sub forma de glucoza, apoi zahar, iar uleiul vegetal se introduce dupa 12-15 zile.

-se va reveni progresiv la alimentatia corespunzatoare varstei mentinand excluse lactoza si grasimile cu lant lung timp de 3-6 saptamani si glutenul permanent.
-in afara perioadelor de acutizare: alimentatia va fi alcatuita din alimentele permise, dar bine tolerate, adaptate varstei, in vederea asigurarii unei ratii calorice suficiente, chiar hipercalorica (cu aprox. 25% calorii mai multe decat in mod obisnuit);
-aport proteic = 4-6 g/kgc/zi;
-grasimile se vor administra sub forma de ulei vegetal, margarina si apoi se vor introduce grasimile animale (unt);
-glucidele, in functie de toleranta, sunt reprezentate de: zahar, orez, cartofi.

EXEMPLU DE REGIM ALIMENTAR DUPA STABILIZAREA BOLII
-dimineata: lapte/ cacao cu lapte sau ceai + zahar;
paine din faina de orez sau de grau fara gluten;
branza de vaci, unt, miere de albine / dulceata.
-ora 10: iaurt, fructe sau nuci.
-pranz: supa de legume sau de carne alba;
carne de pasare / vita fiarta / gratar;
piure de legume, cartofi sau orez fiert;
salata de legume cu ulei, otet, sare;
fructe, sucuri de fructe, compot.
-ora 17: mamaliga cu branza de vaci;
fructe, inghetata fara gluten.
-seara: lapte / iaurt;
branza de vaci, oua, unt;
budinca din faina de porumb.

Daca testul este pozitiv